2011. március 6., vasárnap

Szendvics (toast) kenyér

Az volt a kérés, süssek szögletes kenyeret, olyat amit a toast sütőben lehet használni. Nehéz ügy, mert azt egy speciális zárt formában készítik a pékek, ezt kell megvalósítani házilag. Azért egész jól sikerült szerintem. Meg a család szerint is, mert azóta már kétszer volt rendelés.

Szögletesre formázott szendvics (toast) kenyér. Alapja egy kovászolt fehér kenyértészta, de egy kicsit több rétes liszttel. Kicsit alacsonyabb hőfokon sütött, 12 órát pihentetett kovász teszi mássá ezt a tésztát.



Hozzávalók, két (kb.30 cm, hosszú) rúdhoz:

Kovász:

- 18 dkg rétes liszt
- 20 dkg langyos víz
- 5 g friss élesztő

Tésztához:

- 8 dkg rétes liszt
- 37 dkg sima liszt
- 22 dkg víz
- 1 dkg élesztő
- 2 tk só




Készítsük el a kovászt. Dolgozzuk össze az élesztőt és a lisztet a vízzel. Egy puha, lágy tésztát kapunk, nem kell túlkeverni, csak annyira dolgozzuk el, hogy ne legyen csomós. Takarjuk le, és hagyjuk langyos helyen érni legalább 12 órát.



Adjuk, hozzá az érett kovászhoz az átszitált lisztet, a sót, a vizet, és az élesztőt. Dolgozzuk össze, és rugalmas tésztát dagasszunk belőle. Én, amikor készítettem, párás nyirkos idő volt, kellett még két evőkanál liszt. Letakarva kelesszük langyos helyen a duplájára (kb.40-50 perc). Ne lepődjünk meg, mert mivel az élesztőhöz nem adtunk cukrot, így egy kicsit lassabban dolgozik a kovász. De ezt be fogja pótolni sütés közben.



Béleljünk ki két hosszúkás fémformát (püspökkenyérforma) sütőpapírral. Vegyük ketté a tésztát, formázzunk rudat belőle, és tegyük a formába. 
Letakarva kelesszük 20-25 percet, közben melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
Vágjuk be egy éles késsel (pengével) a tészta tetejét, spricceljük meg hideg vízzel. Tegyük be a sütőbe, vegyük vissza a hőfokot 180 C-ra, és süssük 30 percet így. Vegyük, ki spricceljük meg a tészta tetejét ismét és süssük még 10 percet (tehát összesen 40 percet).
Ha megsült vegyük ki, ismét spricceljük meg a tetejét, várjunk pár percet, majd vegyük, ki a formából. Rácson hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá!

Max    

2 megjegyzés:

4Gyerek írta...

most eléggé érdekesen néznék Rád, hogy mi az a zárt sütőforma, ha nem tegnap látok az angol ebay-en egy olyansmit. történetesen Hello Kitty-s forma volt, de nem az a lényeg.

Max írta...

Igen egy zárt formába sütik, és úgy van beállítva a tészta, hogy pontosan kitöltse a formát, de szögletes maradjon.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin