2008. február 6., szerda

Gondolatok a főzési renszerekről ( Zepter/AMC ) 1.

Az egészséges étkezés fontos szerves része az ételkészítés. Erre nagyon jó kellék az ún. fémedényes főzési rendszerek ( Zepter/AMC ).
Szeretném az elején leszögezni, nem forgalmazom a termékeket ( sőt ebben az irányban, sajnos segíteni sem tudok ), csak lelkesen használom. Azt viszont észrevettem, hogy mint minden direkt értékesítési módszernél, gyenge az utógondozás, hiszen mire kifizeti/megszerzi az edényt, már lehet hogy a kereskedő nem is dolgozik.
Szeretném megosztani a tapasztalataimat, és az évek ( hát már lassan 8 éve ) alatt kitapasztalt apró trükköket. Mi a zepter-rel főzünk, de a két rendszer annyira közös ( állítólag testvérek ), hogy az amc-nél is lehet alkalmazni a recepteket.





Nem szeretnék senkit untatni, hogy az ilyen rendszerekben készített ételekben, a természetes anyagok, vitaminok hogy és miként maradnak meg, inkább nézzük a gyakorlati részét.

Meg kell tanulni a hőmérő ( thermokontroll ), használatát, hiszen itt nem lehet bekukucskálni, kevergetni, mert megszökik a jótékony kis gőzünk. Minden receptnél leírom a mutató állását, azt kell figyelni.



Kihasználva a VKF! XIII. mellékvizeit, kezdjünk a köretek készítésével. A rizs/tarhonya készítése átültetehető szinte mindegyik vastag talpú fémedényhez ( berghof, sollingen..stb. ) , a lényeg hogy a víz felöntése után, egy alufóliával takarjuk le az edényt, és így tegyük rá a fedőt, hogy a gőz ne szökjön el, így zárt rendszert hozunk létre.

Tarhonya/rizs főzése ( a képeken a tarhonya készítés mozzanatai, de rizs is így készül, és azért ilyen nagy edényben, mert tarhonyás húst készítek, és összefogom keverni a sertés pörköltet a tarhonyával, de külön készítem, hogy be tudjam mutatni a pörkölt készítési módját is ):

Fontos!!: csak jó minőségü, rizzsel/tarhonyával/tésztával készíthető el, a gazdaságos2tojásostésztával ne is álljunk neki! ( a kipróbált termékek: Tarhonya: spar, gyermelyi, cerbona, Rizs: riceland, kerekszemű, jazmin, Tészta: gyermelyi, spar, a metro olasz tésztája, cerbona, durillo, )




Szóval rizs/tarhonya:
A rizst/tarhonyát kis zsiradékon ( olívaolaj-étolaj keveréke ) közepes energián, megpirítjuk ( rizsnél fehéredésig, tarhonyánál barnulásig ), majd felöntjük vízzel/alaplével. Fűszerezzük ( ételízesítő ), beleteszünk egy fej hagymát ( ez opcionális, én csak a rizsbe szoktam tenni ), lefedjük. Takarékra tesszük alatta az energiát, zöld közepéig melegítjük, lezárjuk, és nem vesszük le a fedőt legalább 20 percig.

Arányok: 10 dkg rizshez kb. 1,5 dl víz kell.

Extra: érdekes, indiai típusú riszt készíthetünk, ha a hagymába tűzünk pár szem szegfűszeget. Kicsit olaszos lesz egy kis oregano/bazsalikom használatával. Kisérletezhetünk a külömböző fűszerkeverékekkel, ételízesítőkkel, fontos viszont a só tartalmat figyelembe venni.



A tészta készítését a Gránátos kocka készítésével mutatom be, az elv azonos, főtt tésztát is úgyanígy készíthetünk, fontos hogy így nem lugozom ki a tésztát ( ez azt hiszem a teljes kiőrlésű/durum-ból készített tésztáknál fontos. )

Gránátos kocka:
Hozzávalók: 40 dkg tészta (lehetőleg fodros kocka), 1 nagy fej vöröshagyma, 4 közepes nagyságú burgonya, 3-4 evőkanál olaj, pirospaprika, bors (őrölt), Ételízesítő/Vegeta (só), kb. 6 dl víz.

Elkészítési idő: kb. 20-25 perc.


Az olajat az edénybe tesszük az apróra vágott burgonyával, és a felkockázott vöröshagymával együtt. Közepes energián megdinszteljük, átpirítgatjuk. Rászórjuk a borsot, paprikát, ételízesítőt, és felöntjük kb. 6 dl vízzel. Rátesszük a fedőt, a zöld jelzés végéig melegítjük (forrásig). Beleszórjuk a tésztát, elkeverjük, visszatesszük a fedőt, majd 10-15 perc után lezárjuk az energiát. Közben kétszer-háromszor átkeverjük.


Figyelem: Csak jó minőségű tésztát lehet ilyen módon elkészíteni. A víz mennyisége tájékoztató jellegű, tésztánként eltérő lehet. Ha egy bizonyos tésztánál megtaláltuk az arányokat, mindig azt használjuk! A tésztákat mindig elkészíthetjük úgy, hogy 10 dkg tésztához kb. 1,5 dl vizet számolunk. A vizet forrásig melegítjük, beletesszük a tésztát, kevés zsiradékot, sót, lefedjük. Pár perc múlva lezárjuk az energiát. 10-15 perc múlva kész a tészta (nem kell szűrni!).

Forrás: Gálné Szilágyi Ibolya ( aki megismertetett az edények használatával, és az alapokat átadta )

Legközelebb a párolással készíthető köretek lesznek: zöldségek, zsemle/burgonya gombóc...stb

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Max!
Érdekes, és biztosan sok embert vonz a honlapod, sok férfitársunknak segíthet. Mindazonáltal az edényekkel kapcsolatban engedj meg néhány megjegyzést, minden kekeckedés nélkül, csak a tények tisztázása érdekében.
Az AMC és a ZEPTER között semmi közös nincsen, nem voltak testvérek az alapítók, az alapanyagban semmi közös nincs, az ötletek (visiotherm, az aljzat, a gyorsfőző, stb.) az AMC szabadalmai. Ebből már sejtheted: én 15 éve AMC-ben főzök, és azóta dolgozom is a cégnél. A garantált minőségről egyetlen megjegyzés a másik oldal minősítése nélkül: az AMC a fejlesztés, kutatás, GYÁRTÁS minden mozzanatát saját maga kezeli, nincsenek bedolgozó alvállalkozók, így meri garantálni a 30 éves nemzetközi garanciát. Egyben igazad van: az utógondozás rogyadozó lábakon áll, de szerencsére nálunk elindult épp a hetekben egy óriási munka: MINDEN vásárlónkat megkeresünk, akik olyan Kollégáinktól vásároltak, akik már elmentek tőlünk, így élő kapcsolatot alakítunk ki minden Magyarországi vevőnkkel. A feldolgozás minimum egy évet vesz igénybe, hiszen szerencsére 30 000 Család használja ma Magyarországon a legjobb főzőrendszert, az AMC-t. Elnézést, hogy reklámszagúra sikeredett a vége, igyekszem nem elvakult rajongója lenni ennek az életformának, bár az én életem teljesen megváltoztatta. ha valakit érdekel az AMC bármilyen szempontból, keressen, segítek.

Max írta...

Kedves Névtelen!

Az érem két oldala. Én ezt amit leírtam, azt 6 év Zepter-el foglakozó feleség után írtam. Ha nem jól tudom, ám legyen, de legalább felvállalom. A nevemet is.
Valóban reklámszagú az írás, hozzá téve azt a tényt is hogy lehet segítséget kérni.
Kitől? Ha nem vállalod magad ez csak egy reklám.
Kéretlen reklám. Nem törlöm hogy látszódjék az előzmény, de nem értek egyet a módszerrel.

petermeister írta...

Szia Max!
Nem akartam, hogy ennyire reklámszagú legyen, de amikor benne élek ebben a világban minden nap, nekem nem annyira feltűnő ez, mint egy kívülállónak. Így köszönöm a reagálásod, tanulok belőle. Elbújni semmiképpen nem akarok, és tényleg szívesen segítek bárkinek, akinek az AMC-vel kapcsolatos kérdése van. Íme hát az elérhetőségeim: Szabó Péter, 30/468-32-43, e-mail: amc.partner@freemail.hu vagy szabo.szabopeter@gmail.com

zsuzsiiii írta...

Én is Zepter edényeket használok de a tapasztalatom csak fél siker.Bizony nagy pofátlanság a vásárlás utáni hozzáállásuk a kapcsolattartás egy nagy semmi.Az edények közül van amelyiket szeretem,pl. a fazekakat de a sütő edényt kifejezetten utálom.A gyorsfőző fedő még az életben nem működött rendesen,a pöcök elfelejti a dolgát.Viszont az íz ami benne marad ételekben az csodás.Ha újra megtehetném én AMC-t vennék.

Max írta...

Kedves Zsuzsiii!

Nagyon szeretem a gyorsfőző fedőt, és lehet hogy egy kis tisztítással a pöcök működni fog. Mi a gond a sütő edénnyel?

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin