2011. március 20., vasárnap

Komótosan sült sertéscomb

Lassan, alacsony hőfokon sült, fiatal malac combja. Puha, omlós a húsa, és a főző levéből pompás mártást készíthetünk, amihez jól illik a knédli.
Ez az étel, türelmet és időt igényel. Tennivaló nem sok van vele, de számoljunk azzal, hogy az összes sütési idő 4,5-5 óra. Slow Food, azaz lassú és hagyománytisztelő ételkészítés és étkezés. Organikus (helyi) termékeket felhasználva készíthetjük. Ha ilyen ételt készítünk, válasszunk akkora húst, ami az edényt teljesen kitölti, hiszen energia felhasználásban szinte mindegy, hogy félig telt vagy teli edényt melegítünk.



Hozzávalók:

-          1,5-2 kg fiatal malac combja
-          3-4 fej vöröshagyma
-          5-6 gerezd fokhagyma
-          2 szál sárgarépa
-          1 szál fehérrépa (gyökérzöldség, vagy paszternák)
-          5 EK sertés zsír
-          6 EK világos (helyi) sör
-          (füstölt) só, színes bors
-          Pár ágacska kakukkfű (vagy szárított)
-          (só mentes) fűszerkeverék vagy ételízesítő

A mártáshoz:

-          2-3 EK (rozs) liszt
-          2 TK vaj



A húst készítsük elő, szórjuk meg őrölt borssal, kevés sóval és a fűszerkeverékkel, és tegyük félre szobahőmérsékletre pihenni.
A hagymát vágjuk nagy darabokra, és 2 evőkanálnyi zsíron egy kicsit pirítsuk meg. Nem kell üvegesre párolni, elég egy kicsit megkapatni, adjuk hozzá a durvára vágott fokhagymát és a kakukkfüvet. Tegyük egy fedeles tálba (akkorába, amiben később a hús is el fog férni) és tegyük a sütőbe 80 C-ra. Öntsünk alá 2 kanálnyi sört és pároljuk egy órát lefedve. A maradék zsírt forrósítsuk meg a serpenyőben, és a befűszerezett húst pirítsuk meg körben szép pirosra. Közben a zöldséget pucoljuk meg, és vágjuk centis hasábokra.
Tegyük a pirított húst az edénybe a sörös hagymára, mellé a zöldségeket és a maradék sört. Fedjük le és tegyük vissza a sütőbe legalább 2,5 órára. Ha tudjuk, hogy a sütőnk nem süt eléggé egyenletesen, akkor érdemes félidőben az edényt megfordítani, ami eddig a belső felén volt, az legyen az ajtó felé.



Ha letelt az idő, vegyük ki az edényt, emeljük ki a húst egy tányérra, és pihentessük legalább egy fél órát.
A zöldséget szedjük ki egy szűrőkanállal, és egy edényben melegítsük meg. Hintsük meg a liszttel és öntsük fel a pecsenyelével. Forraljuk ki alaposan, majd egy bot mixerrel dolgozzuk össze alaposan. Forraljuk még pár percet, majd adjuk hozzá a vajat, és keverjük össze.
Tálaljuk a felszeletelt húst a mártással és a knédlivel.

Jó étvágyat hozzá!

Max

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin