2011. február 6., vasárnap

Sopa de cebolla a la mexicana (Mexikói hagymaleves)

Paradicsomos, mexikói hagymaleves. A Tex-Mex konyha jellemző ízeit hordozó, paradicsommal készített laktató leves. Készítik tojással vagy anélkül, ez tájegységenként változó.



Én inkább a tojásos, laktató, tartalmas téli levest készítem szívesen. A tojásos verziót inkább a Texas-i konyhára jellemző, az államokban található éttermek kínálatában találjuk meg.
Mivel ilyenkor nagyon nem találunk jó ízű paradicsomot, ezért egy paradicsomot, és sűrített paradicsomot használtam. Ha olyankor készítjük, mikor van zamatos, ízes paradicsomunk, akkor a sűrített paradicsom helyett számoljunk 2-3 nagyobb paradicsomot.

Hozzávalók:

- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 db újhagyma, vagy egy fél póréhagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 2-3 ek sűrített paradicsom
- 7 dl alaplé
- 4 db tojás
- olívaolaj, só, bors, mexikói fűszer
- petrezselyem zöldje


Gyenge tűzön, kevés olajon a vékonyra vágott vörös és újhagymát üvegesre pirítjuk. Közben a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk. Hozzá adjuk a hagymás alaphoz, és pár percet pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a vékony szeletekre vágott fokhagymát és ízesítjük a fűszerkeverékkel. Fedő alatt, kis energián addig főzzük, míg a hagyma megpuhul. Ekkor egyesével adjuk hozzá a tojást, és főzzük még 4-5 percet.


Tálaláskor szórjuk meg vágott petrezselyem zöldjével. Adjunk hozzá reszelt sajttal megszórt pirítóst.

Jó étvágyat hozzá!

Max

5 megjegyzés:

Jutka írta...

Hmm, nagyon jól hangzik. Száp napot J.

Ottis írta...

Szerintem is!Kipróbálom majd!

Max írta...

Tetszeni fog! Köszönöm!

Lindy írta...

Nagyon jol hangzik es nagyon izletesen talalva!!Latom a Mexicoi izek nagy kedveloje vagy :)

Max írta...

Nagyin szeretem a Tex-Mex konyhát. Köszike!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin