2011. február 22., kedd

Mont Vully tejszínes süteménye

Mont Vully Svájc egyik csodás helye. Az Alpok és a Jura hegység lábánál, három tó partján található hegy, tele szőlőültetvényekkel és sajtok érlelésére alkalmas barlangokkal. Ezen a csodás helyen található hotel, nagyhírű konyhájáról származik ez az egyszer, ám mégis remek desszert. Tejes-tojásos kelt tészta alap, rajta sült tejszínes krém, megszórva (ízesített) cukorral. Egyszerűségében rejlik nagysága, szokták mondani, és erre a receptre ez teljesen igaz. Elképzelem, hogy a hotel teraszán kávézó vagy éppen forró csokoládét fogyasztó úri hölgyek, majszolják ezt a könnyű kelt tésztát, és közben kibeszélik a környék történéseit. Idilli, századvégi hangulat, jelezve a polgári jólétet és nyugalmat.


Hozzávalók, egy 26 cm-es, kapcsos tortaformához:

-          50 dkg liszt
-          25 dkg tej
-          1 tojás
-          1 kk. só
-          2 dkg élesztő
-     1 kk Kelt tészta ízesítő kivonat (elhagyható, vagy vanília kivonattal helyettesíthető)
-          5 dkg puha vaj

Mázhoz:

-          1 dl tejszín
-          1 tojás
-          1 TK porcukor

Szóráshoz:
-          6 dkg durva szemű cukor (Sweet Vic és narancsos cukor keveréke)




A tejet meglangyosítjuk, a vajat meglágyítjuk benne, és hozzá adjuk a tojást. A lisztet kétszer átszitáljuk, a sót belekeverjük. A tojásos vajas tejet az élesztővel együtt a liszthez adjuk és puha, lágy rugalmas tésztát dagasztunk. A formát kivajazzuk, és a tésztát abban nyújtjuk ki, úgy hogy közben újjal egy kis peremet készítünk neki. Letakarva, kelesztjük 35-40 percet. 



Böködjük meg az ujjunk hegyével a tésztát. Keverjük ki a tejszínt, a tojást és a cukrot, majd óvatosan csurgassuk rá a tésztára, kb. a két harmadát. Szórjuk rá a cukor szintén két armadát, majd tegyük be a formát az előmelegített sütőbe, és a maradék tejszínt ott öntsük rá, és szórjuk meg a cukor maradékával. Süssük 180 C-on, kb. 30-35 perc alatt szép arany sárgára.
Sütés után vegyük ki a formából és rácson hagyjuk kihűlni. Frissen, langyosan a legfinomabb.
(Forrás: a Miele nemzetközi szakácskönyve)

Jó étvágyat hozzá!

Max

1 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Imádom a kelt tésztákat, legyenek édesek vagy sósak! Szuper recept, guszta tálalás, el is teszem kipróbálásra! :-D

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin