2009. december 28., hétfő

Svájci lepény, almával és barackkal

Svájci lepény:




Édes kelt tészta alap, gyümölcs és sült puding. Magában is finom ételek de egyben, maga az édes kísértés. Tartalmas desszert, könnyen elkészíthető, és a variációk száma végtelen.

Hozzávalók, 2 db 30 cm-es formához:


- 6 dkg (narancsos) cukor
- 5 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 egész tojás
- 4 dkg élesztő
- 55 dkg sima liszt
- 1 csipet (citromos) só

Feltét:

- tetszés szerinti gyümölcs, kb. 40 dkg, most alma és barackbefőtt, de lehet meggy, áfonya vagy körte


Öntet:



- 4 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 5 ek cukor
- ½ kk. cukor

A tészta hozzávalóiból lágy tésztát dagasztunk, és egy lisztezett tálban, letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Újra átgyúrjuk, kettévesszük és kb. 30 cm kör alakra nyújtjuk. Bele helyezzük egy sütőpapírral bélelt pite vagy pizza formába, úgy hogy közben egy kis peremet is készítünk neki. A másik tésztával szintén így járunk el.




Az almát meghámozzuk, felezzük, kimagvaljuk és keresztben beirdaljuk, a barackbefőttet lecsepegtetjük.




A tojást a fahéjjal és a cukorral habosra keverjük. A gyümölcsöket eligazítjuk, a közét feltöltjük a tojásos-tejszínes öntettel, és 180 C-on, kb. 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük.
Melegen szórjuk meg porcukorral, és egy rácson hagyjuk langyosra hűlni.




Jól illik hozzá egy adag vanília fagyi (vagy) és egy bögre forró csokoládé.




Jó étvágyat hozzá!

Max

4 megjegyzés:

Edit (Esc) írta...

Vaniliafagylalalttal es forrocsokival, idegesit ez a VAGY. Nem szeretek valasztani.

Max írta...

A szöveg a Lektor kérésére módosítva.

Edit (Esc) írta...

Na ugy! Most mar megnyugodtam.

Chef Viki írta...

Aszongya Lektor :-)))

Forrócsoki és jéghideg vaníliafagyi? Hah, micsoda ellentét :-))

De ez valami fenséges lehet... Szinte érzem az illatát!

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin