2009. április 7., kedd

Péti pite/Töki pompos

"étteremátalakítás" /miner help/

Fesztiválok, búcsúk és egyéb zajos gyülekező helyek slágere. Hívják péti pitének, töki pomposnak, kemencés lángosnak...stb

Egyszerű, de felséges étek, és kíválóan el lehet rajta rejteni a száradó szalámi és sajt végeket.

Hideg alapanyagokból, reggel a kenyérsütővel megdagasztatom a tésztát, utána közvetlenül ki is kapcsolom, a tésztát letakarom fóliával, és berakom a hűtőbe. Este ha hazaérünk kivesszük a hűtőböl, átgyúrom, megformázom, hagyom 25-30 percet hogy felmelegedjen, addig még kel egy kicsit, jöhet a feltét, majd meleg sütőben a sütése.



Alap tészta (sima fehér kenyér tészta), 3 nagy darabhoz:

2 dkg olaj

2 dkg cukor

2 dkg só

380 ml víz

700 gr sima liszt

2 ek tejpor vagy burgonya pehely

30 gr élesztő





Kenyérsütő gépes verzió:

Hideg összetevők, érkezési sorrendben a tartályba, az élesztő felülre, és dagasztás. Ha végzett, akkor kikapcs, megszórom a tetejét egy kis liszttel, és mehet lefóliázva a hűtőbe.

Kézi verzió:

Az alapanyagokból egy keverő tálban lágy tésztát dagasztok, majd ha szükséges még liszt hozzáadásával keményítem, ha szép selymes, akkor megszórom liszttel, lefóliázom és berakom a hűtőbe.



A hűtőben un. késleltetett (hideg) kelesztés, zajlik, így estére éri el a tészta a kellő állagot.

Átdolgozom kézzel, lisztezett nyújtólapon 3 részre veszem, mindegyiket kinyújtom, és hagyom pihenni/kelni 25-35 percet.



Kence: izlés szerint, én a tejföl-krémsajt kombót kedvelem, de lehet sima tejföl, pizzakrém, májkrém...stb

Feltét: kolbász. szalámi, sonka, sajt, gomba, hagyma vagy éppen amit nem szeretnénk félszárazan kidobni, csináltam már vagdalthússal is, az is finike.



Kence alulra, közben a sütő előmelegít 185-195 C°-ra, feltét rá, és mehet be a forró sütőbe, és szép pirosra sütjük.  

Egy kis vidámkodás, a Soma műve: 

közgáz 12/b:)

3 megjegyzés:

trinity írta...

Az örök sláger,a tökipompos-nálunk langallóként fut De a neve "tök"mindegy-fini :)))

Soma osztálya igen jókedvű kis csapat:)))

Lia írta...

Csak szeretném megköszönni ezt az isteni receptet, én sima tejföllel csináltam, mert csak az volt otthon, de az eredmény..hm...
Milyen krémsajtot használsz amúgy, mert kipróbálom úgy is?!

Lia

Max írta...

Szervusz Lia!
Sima tejszínes krémsajt (spar saját márkás terméke)

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin