2008. november 11., kedd

Kolbászos-zöldséges paella (lépésenként)

Paella (páéjja), spanyol egytál étel, az eredetit friss tengeri finomságokkal készítik, de a friss hozzávalók beszerzése bonyolult, ez egy magyaros átirata lett. Ami szükséges hozzá, az legalább 5-6 féle alapanyag, ebből lehetőleg 3-4 hús legyen. Bármilyen összeillő dolgokkal készíthetjük, az nagyon fontos, hogy a puhulási sorrendet előre határozzuk meg. Először mindig azok kerüljenek bele, aminek a legtöbb főzési idő kell, és innen menjünk visszafele a legkevesebb időt igénylőig.




Hozzávalók (kb. 6 főre):

 

10 dkg füstölt szalonna

2 EK (liba) zsír

1 fej (lila) hagyma

3-4 gerezd duci fokhagyma

2 ek mediterrán sült paradicsom

40 dkg rizs

6 dl felöntő lé (alaplé, húslé kockából, víz)

1,5 dl száraz fehérbor

 

10 dkg lecsó kolbász

10 dkg pápai páros (debreceni)

10 dkg sonkás páros

10 dkg húsos császár szalonna

2 db tv paprika

2 db paradicsom

2 kis cukkini

 

Só, bors, petrezselyem zöldje

És ami fontos: egy nagyméretű, lefedhető, magas peremes serpenyő (vagy nagy lábos)




A zsiradékot közepes hőfokon megolvasztom, rá a nagyobb kockára vágott szalonnát, az a cél, hogy ne száradjon ki, csak a zsiradék olvadjon ki belőle



Jól átkeverem, és erre teszem az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítom. Ráöntöm a rizst és alaposan lepirítom,


majd felöntöm a borral, és addig párolom kevergetve, míg a bort teljesen felissza. Közben ráteszem a fokhagymát és a szalonna bőrkéjét, amit nagy darabokban hagytam, így a végén könnyen ki lehet venni.



Ha a bort felitta, akkor jöhet bele a darabolt paprika,  


 és a paradicsom, de közben kevergetem, nehogy leégjen.



Felöntöm az alap lével, sózom, borsozom 



és lefedem, így párolom 5-6 percet.



 Közben a cukkinit és a húsokat felkockázom. A cukkinit bele rakom, átkeverem, és ismét párolom pár percet.



Jöhetnek a kolbászok, ekkor már kezdi az összes folyadékot elnyelni a rizs. Megkóstolom, ha kell, utána ízesítek, és a riszt is megnézem. 


Ha még nagyon kemény, tehát nem lehet elharapni, akkor még adok hozzá egy kis folyadékot, átkeverem, és lefedve párolom még 6-7 percet. Jöhetnek bele a fehér húsok (sonkás páros és a szalonna), átkeverem és összepárolom.


Még egy ellenőrző kóstolás, ha kell, korrigáljunk, ha jó, akkor tálaljunk.

Elkészítési ideje kb. 35-40 perc, de sok múlik a rizs minőségén, és a húsok víztartalmán is. Mindenképpen kóstoljunk, inkább többször, és ha kell, pótoljunk folyadékot, a végeredmény meg fogja hálálni.




3 megjegyzés:

Horasz írta...

JOl nez ki, bar meg kell jegyezzem, tudomasom szerint a paellat, nem csak tengeri herkentyukkel keszitik, hanem gyakorlatilag mindennel (kolbasz, szalonna, fustolt hus, zoldsegek, meg ami meg van otthon).

Legalabbis spanyol ismeroseim elmondas szerint...

Mondjuk reszemrol szivesen fogadnek egy nagy adagot fenypostaval...:)

H.

Max írta...

Horasz!

Igen én is úgy tudtam, de aztán utána olvasgattam, és nem volt egyértelmű, ezért írtam a biztonság kedvért:-)

Ja és sajna elfogyott:-))

Garffyka írta...

Max, ez iszonyú jól néz ki! A serpenyőt is kitöröltétek? esetleg ha megyek egy kis kenyérrel "mosogatni"? :-)
Barcelonában ettem tengeri herkentyűset és kolbászosat is.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin