2008. november 23., vasárnap

Cukrozott szárított citrushéj

A sablés au citron-hoz használt cukrozott, szárított citrushéj készítését Giorgio Locatelli-től lestem el.
Gyorsan elkészíthető, ám nagy hátránya hogy nem lehet hónapokig őrizgetni. De talán ez nem okoz nagy gondot így karácsony környékén. 

Apróra zúzva bármilyen sütibe, kalácsba, stollenbe tehetjük, de ajándéknak sem utolsó.



Alaposan megtisztított gyümölcsök hámozott héját apróra vágom. Lehet szálra, de lehet kis kockákra, rombuszokra is, személy szerint én a rusztikusan összeszabdalt darabokat favorizálom. Kiterítem és főzők egy cukor szirupot. Egy egység vizet és egy egység cukrot összefőzök kis lángon, kevergetve. Ha felforrt, takarékra teszem hogy csak gyögyözzön. Így főzöm kb. 5 percet, majd bele teszem a citrus héját. Ismét felforralom, és főzöm pár percig. Lezárom és hagyom benne 15-20 percet. Leszűröm, és hagyom jól lecsepegni.




Kiterítem egy papírtörlőre, és leitatom a nedvességet. Egy lapos tálba finomított kristálycukrot terítek (ha nincs otthol ilyen, ezért külön ne vegyünk, az is jó ha mozsárban egy kicsit megzúzzuk a sima cukrot). Erre ráöntöm a citrus héjat, és jól összekeverem a cukorral. Két-három napig hagyom hűvös helyen szikkadni, amikor arra járok, akkor keverek rajta.



Amikor megszáradt, akkor leszitálom róla cukrot, és elteszem egy jól záródó üvegbe. Használhatom így is, de mozsárban megzúzva egy kis cukorral, bármiben lehet ízesítőnek alkalmazni. 
A cukor, amin szárítottam, esetleg nagyon összeragadt, tegyük félre a cukor sziruppal együtt, újra fel lehet használni, de alkalmasak ízesítésre is.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin