2008. szeptember 6., szombat

Az ünnepek kisérője: kávélikőr

Itt az ősz, nálunk ilyenkor sok családi esemény van. Egyrészt elég sok szülinap esik erre az időszakra, másrészt a nyári elfoglaltság miatt, ez az ideális időpont a családi/baráti találkákra.

Az ünnepi ebédek és vacsorák kisérője a rövid ital.
Milyen elegáns dolog megkínálni a Vendéget egy kis házi likőrrel, pálinkával, borral vagy akár sörrel.

Ezek elkészítéséhez szeretnék egy kis segítséget nyújtani, és még időben elkezdeni, hogy legyen ideje összeérni, és esetleg az elkóstolgatott itóka pótlására.



Az első ilyen itóka a házi kávélikőr:

Hozzávalók:

3 dl erős főzött fekete kávé (a zacc felét is tartsuk meg)

10 dkg cukor

5 dkg barnacukor (vagy dextróz, nádcukor..stb)

3 dl jó minőségű konyak, borpárlat

fahéj, kardamóm




.
A kávéban feloldjuk a cukrot, egy nagy üvegbe készítsük össze, tegyük az aljára a zaccot, a fahéjat (én a rúd változatot favorizálom, azt egy kicsit összezúzva teszem bele), a kardamómot (izlés szerint, egy kis csipetnyi kell bele, de ha nincs, akkor el is hagyható, ezért ne vegyünk). Jöhet rá a kávés-cukros keverék ezt pedig önsük fel a konyakkal. Jó alaposan keverjük össze, zárjuk le és hagyjuk érni.
.
Érleljük legalább 2 hétig, de ha lehet naponta keverjük át. Ha letelt az idő (ami lehet egy kicsit hosszabb is, ez csak jót tesz neki), szűrjük le jó alaposan. Én úgy szoktam hogy először átszűröm egy sima szűrőn, majd utána jön a kávéfilter, de azon akár kétszer is (elképzelhetetlen, mennyire kicsi kávé szemcsék vannak).
.
Jól záródó, elegáns üvegbe töltöm, majd még abban is érlelem legalább 2 hétig, de ha van türelmünk várni, akkor az idő itt is megteszi a dolgát.
.
Lehet kisérletezni a különmböző kávé fajtákkal és konyakokkal, de mindenképpen minőségi terméket használjunk!
.
Egészségünkre!
.
A fotók innen származnak, köszönöm.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin