2008. június 24., kedd

Morzsika Party 2/4, a juhtúrós puliszka


Amikor a MorzsikaParty2-t szervezték a Csajok, ez külön kérés volt, hogy legyen elkészítve. Elkészült, és (állítólag) isteni finom volt.



Juhtúrós puliszka a la MorzsaParty2 (Garffyka után szabadon):

1 adag kukoricadara

3,5-4 adag folyadék (fele víz, fele tej)

1 leveskocka,

bors,

bazsalikom,

borsikafű

sárgarépa,

petrezselyem gyökér,

petrezselyem zöld

juhtúró

tejföl

margarin kikenni a tűzálló tálat

kevéske oliva olaj


A tej-víz keveréket, bele egy leveskocka felteszem főni, közben megpucolom és a legkisebb lyukon lereszelem a sárgarépát és petrezselyem gyökeret - ezeket bele is teszem a lábasba, megaprítom a petrezselyem zöldet. Mikor fő a tej-víz, lehúzom a lángot, lassan csorgatva és közben keverve (én habverővel szoktam) beleengedem a kukoricadarát. Mérsékelt (kb közepes) tűzön, állandó keveréssel besűrűsödik. Ha túl sűrűnek találom, öntök hozzá egy kis tejet (vizet is lehet), habverővel folyamatosan keverem, így nem lesz molnárlegényes (csomós).


Kb 10-12 percet főzöm, félrehúzom, mehet bele bors, ízlés szerint bazsalikom (ez volt), borsikafű (ez is volt), kakukkfű, apróra vágott petr zöld (ez is volt), a fűszerekkel is jól összekeverem.

Tűzálló tálat kivajazok, rétegezem puliszka-juhtúró-kevéske oliva olajjal megcsöpögtetem, puliszka-juhtúró-olivás csöpögtetés, ... felső réteg puliszkára egy kis tejföllel elkevert juhtúrót teszek. Fedővel kb 20 percre, aztán fedő nélkül kb 10 perce forró sütőbe teszem.



Garffyka kommenje:

Leírni szinte tovább tart, mint ameddig készül.
Lehet csak vízzel vagy csak tejjel főzni.
A kész puliszkát lehet tehéntúróval rétegezni, vagy a főzés végén belekeverni tehéntúrót.
Én szoktam puliszka-tehéntúró-puliszka-spenót-puliszka rétegezni és egy kicsit megsütni is. Sárgarépa, petrezselyem gyökér nem feltétlenül kell bele, de mehet akár előre megüvegesített (és pirospaprikás) hagyma is bele.
A puliszkából kanállal egy tányérba gombócokat lehet "szaggatni" és hideg joghurttal/kefírrel vagy hideg/meleg tejjel nyakon önteni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már nagyon vártam ezt a receptet!

Max!
Más: http://ttt.tr.hu/

Ezen a honlapon olvashatók (többek között) a teljesítménytúrák. Ez segíthet kiszámítani a "fagyi kapacitást" a Bringa Tanyán.

tündi néni

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin