2008. április 20., vasárnap

A Croissant (újragondolva)

Igéretemhez híven, elmesélem hogy is készült Cicaanya névnapi croissant-ja (kroasszán-ja).
Az alapja egy réteges leveles tészta.
Elsőre bonyolultnak hangtzik, de csak az kb. 20 perc macerás, míg kinyújtjuk a lapokat és margarinozzuk (feltéve ha nem nekünk kell kézzel kidolgozni a tésztát).
Liliannak megígértem hogy részletesen leírom a készítését. Ehhez a tésztához ajánlom a kenyérsütőgép tészta programját, mert kell az energia a rétegezéshez.


Croissant alap tészta (módosított receptúra):

1 ek olaj,
2 tk só,
1 tk cukor,
180 gr joghurt vagy kefír,
200 ml tej,
100 gr rétes liszt,
250 gr fehér liszt (BL55),
200 gr kenyér liszt (BL80),
18 gr szárított élesztő (egy 11 gr-os haas és egy 7 gr-os budafoki)

150 gr sütésálló (tortabevonó) csoki a tölteléknek,
kb. 200 gr margarin a rétegezéshez,
és egy tojás sárgája a kenéshez.

Minden alkatrész legyen szobahőmérsékletű, ez azt jelenti hogy a kezdés előtt kb. 2 órával készítsük elő.
A margarinon kívül mindent a fenti sorrenedben behelyezem a kenyérsütőben, tészta alap programon elkészítem.
A kész tésztát 8 felé veszem, és elkezdem kerekre kinyújtani.



Jól lisztezzük meg a lapot, amin nyújtjuk, mert tapad a tészta. A kinyújtott lapot, egy lisztezett tálcára teszem. A margarint felolvasztom, és egy evőkanállal megkenem a tésztát. Kb. két kanállal kell rá, ez a egész mennyiség 1/7 része. Következő réteg, nyújtás kenés. Az utolsó elötti lapnál már kezd megdermedni a margarin, és kiválik belőle a víz. Azt ne kenjük be a rétegek közé!!
Az utolsó rétegnél az egész tömböt tegyük vissza a nyújtó lapra, és egy kicsit gyúrjuk át.
Vágjuk fel 16 részre/körcikkre.
A csokit is daraboljuk fel 16 egyenlő részre, és darabonként göngyöljünk bele a tésztába.
Jól összenyomva tekerjük fel. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, egyszerre 8 db-ot, megkenem a tojás sárgájával.
Meleg helyen kelesztem egy fél órát. Sütéshez a hőfokot maximumra állítom, ezen sütöm 10-12 percet, majd visszaveszem 200 c-ra és ott sütöm még kb. 22-25 percet.
Rácson hagyom kihűlni.
Ez a tészta mennyiség elég 16 darabhoz, de ha kisebb darabokat szeretnénk csinálni, akkor javaslom, azt hogy az alaptésztát 16 részre osztjuk, és kettő tornyot készítsünk 8-8 réteggel, és azt vágjuk fel kisebb körcikkre.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Egyszerűen gyönyörűek, ínycsiklandozóak!!!!
Lilian

Garffyka írta...

Max, ez egyszerűen merénylet! :-) A croissant láttán-olvastám farkaséhes lettem, ráadásul nyitóképnek csupa ínycsiklandó finomságot gyűjtöttél össze.
:-)

Max írta...

:-)))

Névtelen írta...

Kedves Max!

IGEN! Nagyon finom. Annyit módosítottam rajta, hogy én csokipudingal töltöttem amit nem fél liter hanem 3 dl tejjel főztem. Így nagyon finom krém lesz benne mikor megsül.

Üdv: Jutka mama

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin