2008. február 10., vasárnap

Sertésborda (majdnem)hentes módra

Természetesen nem csak a kardinális szeletet ettük ma.
Cicaanya át/meg álmodta a "hentes módra" készítését. Hiába ez nálunk már családi szokás:-)
Alaposan átdolgozta, nem emlékszem hogy mikor is ettük az eredetit, de valamiért átszabta.

Viszont nagyon fini lett. Felvettük a hivatalos "eztminagyonszeressük" listára.

Megpróbálom rekonstruálni a történteket, de sajna pontos mennyiséget nem tudok, teljesen Cicaanyától függöttt, miből mennyi kerül bele (ez tényleg izlés szerint:-)) ) Ízeltt!



Sertésborda (majdnem)hentes módra ( by Cicaanya):
A hozzávalók:

sertés karaj szeletben ( személyenként 1 ), csiperke gomba, csemege uborka, vöröshagyma, zsírszalonna, kolozsvári szalonna ( ezek kockázva, kb.: egyformára ), só, bors, kakukkfű, majoranna, rozmaring, 1 ek sűrített paradicsom.




A húsokat kiklopfoljuk és sózzuk borsozzuk. Egy sütőedényben a zsírszalonna felét kipírítjuk, majd leszedjük a zsírról. Pirosra sütjük a husikat, majd vissza tesszük ( természetesen ez a nagyobb mennyiségre vonatkozik ), és megpároljuk.






A maradék zsírszalonnán a hagymát egy másik lábosban megdinszteljük, rá tesszük a kolozsvárit, a paradicsom pürét, majd a gombát. Fűszerezzük, a sóval finoman, mindkét szalonna sós! Puhára pároljuk, majd rátesszük az uborkát.





Összerottyantyuk, ha kész, ráöntjük a húsra, és egy kis vízzel felengedjük. Alaposan összeforraljuk. A húsokat ellenőrizzük hogy mennyire puhák. ( rámszóltak az asztalnál, mert olyan puha volt a husika, hogy a villámmal el tudtam vágni, de ezt állítólag nem illik. Tudom: kés és villa, jó de akkor melyik kezembe fogjam a rántott húst?:-)) )




Köretnek párolt rizst és burgonypürét készítettünk.


max kommentje: az eredeti receptben nincs gomba, és a kolozsvári helyett sonka van.

Itóka: a desszert miatt egy tokaji sárgamuskotályt ( A Pincemester bora? 2001 ) ittunk. Hát nem estem hasra, ittam már sokkan finomabbat is.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin