2008. január 15., kedd

Tepsis/serpenyős burgonyás étkek

Szeretjük a burgonyát, köretnek is, de főételnek is kitűnő.
Az első a rozmaringos burgonya egy tovább fejlesztett változata, amit ha egy kis felvert tojással nyakon öntünk és megsütjük egy serpenyőben, akár még egy gyors ebéd is lehet.



Paradicsomos-petrezselymes tepsis burgonya:

1 kg sütni való burgonya, 1 adag mediterrán sült paradicsom ( 2 db paradicsom ), 5-6 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, só, színes bors, rozmaring, olíva olaj, vaj,



A burgonyát meghámozom, negyedekre, cikkekre vágom, és félkeményre főzöm. Lecsöpögtetem, a paradicsomot megfosztom a héjától, és durvára vágom. A fokhagymát a kés lapjával összenyomom, és petrezselyemmel durvára vágom, és közben a borsot is rászórom, és azt is vágom, így a fokhagyma olaja erősítí az ízeket.
Egy hőálló tálat kiolajozok, belerakom a krumplit, rá a hagymás-borsos-petruskát, és óvatosan összekeverem. Sózom és egy kis őrölt rozmaringgal is fűszerezem. Meglocsolom olíva olajjal sé avajból kis darabkákat szórok a tetejére. Meleg sütőben 220 c-on 15-20 percig sütöm, közben 2 X, 3 X átkeverem.
Elkészíthető előző este, és csak össze kell sütni.
Franciás-serpenyős-burgonyás:

1 kg burgonya előfőzve, cikkekre vágva, 2-3 közepes savanykás alma, 1 szál parasztkolbász, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2-3 fej nagyobb gomba, 2 db szárított fűszerpaprika, só, bors, olíva olaj,

A cikkere vágott burgonyát egy kiolajozott tepsibe teszem, rászelem az almát ( hámozva, magházától megfosztva ), a szalonnát kockázva, a kolbászt negyed karikákra vágom. A gombát megtörölgetem, a tönkjét kivágom és szépen azt is feldarabolom, a gombát pedig negyedekre szelem. Sózom ( érzéssel, mert a szalonna sós ), darált borssal megszórom, a fűszer paprika magját kiveszem, vékony csíkokra vágom, és egy kis olajjal összekeverve ráöntöm. Összeforgatom, és előmelegített sütöben 25-30 percet sütöm, közben párszor kevergetem.

Az ünnepek utáni napokra készítettem, könnyű, kicsit érdekes, de nagyon finom étel, jól variálható. Fut egy hasonló verziója az MM-en, Zsófi is ajánlotta.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin