2008. január 19., szombat

Tavaszváró zöldséges 2x

Várjuk a tavaszt. Tudom hogy még egy darabka hátra van a télből, de már elért a zöldehetnék állapot. Szerencse hogy már szinte mindenféle zöldség megkapható itthol, bár elég eltérő minőségben, de legalább van.
Az alábbi recept erőssége, hogy a sok zöldségből még kijön egy leves is.
Felsorolom a hozzávalókat, és majd jelzem honnan válik ketté a dolog.

Az első, a Tavaszi húsos egybensült:




1. : kb. 70 dkg sertés comb vagy lapocka, felkockázva, egy kis olaj-vaj keveréken lepirítva, befűszerezve egy kis borssal, rozmaringgal, és tárkonnyal. Pici só és megpároljuk fedő alatt félpuhára, amíg megpucoljuk a zöldségeket.


2.: egy közepes padlizsánt ujjnyi karikákra vágok, lesózom és egy tálcára, papírtörlőre rakom.

3.: a zöldségeket, egyforma kb. 2x2 cm-es kockára, egy nagy tálba aprítom: 1/3 fej fehér káposzta ( el is hagyható, de ha megveszed a fejet, és megvágod, tedd el a kamrába, és készíts utána belőle egy jó kis káposztás zvekedlit ), 2 db ún. saláta cukkini meghámozva, 1/2 fej karalábé, 1 tv paprika, 3 sárgarépa, 2 fehér répa, 1/2 kaliforniai paprika, és a lecsepegtett, kinyomkodott padlizsán. Kell még bele 3 fej vöröshagyma és 4 gerezd fokhagyma apróra vágva.
Jól összekeverjük, megszórjuk sóval, színes borssal, és 2 ek szárított petrezselyemmel.

4.: 2 közepes paradicsom szívét kivágom, és félkarikára vágva félre teszem.

Eredetileg egy beáztatott cserép tálban kellene megsütni, de lusta voltam lemenni a pincébe a tálért, ezért a mázas kacsasütőt vettem elő.

5.: az aljába elterítek egy réteg zöldséget, erre rá jöhet egy szürő kanállal átmerve a párolt husi.



6.: a husira jöhet a paradicsom egyenletesen elterítve.


7.: beterítem zöldséggel jó púposan ( azért a tető alatt férjen el ), ráöntöm a hús levét, és beteszem a sütőbe. A maradék zöldség, ami kb az 1/3-da, mehet a leveshez.

Fontos: ilyenkor a sütőt mindig az edénnyel melegítsük fel.

Begyújtjuk a sütőt 220 c-ra, és lefedve sütjük kb. 35-40 percet.

Ha letelt az idő, óvatosan kivesszük a tálat, levesszük a tetőt, átkeverjük, és tető nélkül vissza tesszük még kb. 30 percre




Tálalás előtt is keverjük át, így biztosan mindenkinek jut mindenféle finom falat.

Tavaszi vegyes zöldség leves, avagy a "betemiat leves" ( ez nem egy gyógyszer, hanem a BEle TEszek MIndent Amit Találok )






Olaj-vaj keverékét melegítem, erre ráöntöm a maradék zöldségeket, esetleg ha még van más zöldség, azt is, és megpárolom. Megszórom sóval ( vigyázat már a zöldségre is tettem! ), borsozom, és piros paprikával meghintem, majd, felöntöm húslével ( lehet kockából is :-)), vagy ha valakinek van a mélyhűtőben, azzal, nekem volt :-))) ), és felforralom. Lassú tűzön addig főzöm mig a répák megpuhulnak.

Mind a két étel szinte sugározza a napsütést, a jókedvet, és a frissességet.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin