2008. január 13., vasárnap

Gyorsan valami....tojásost!!! a farmer reggelije

Farmer reggeli,
vagyis vacsora lett belőle, ami igazából elkésett ebéd volt.
Mindegy finom volt, és ez a lényeg. És emberes lett volna, ha nem hárman ettük volna ( ebből csak 2 főre meg egy kicsitkérekcsak-ra számítottunk, de gond nélkül megette a harmadát .-)) ).



Alapok 3 főre:
1 kis vöröshagyma laskára vágva, 1 ek kenyérszalonna kocka, 1 ek füstölt kolozsvári szalonna kockázva. 2 közepes rántani való csiperke durvára darabolva, 10 dkg lecsókolbász negyed karikákra vágva, 6 db tojás, só, bors.



Egy kis olajon kipirítom a kenyérszalonna zsírját, utána rá a kolozsvárit, kis pirítás, jöhet a hagyma fonnyasztani.


Ha a hagyma már üveges, jöhet a kolbász, jól kisütni, utána a gomba. Közben só, bors, de csak érzéssel, mert a szalonna sós.


A gomba megpárolódott, akkor jöhet a tojás, amit elötte egy kicsit villával felvertem. Azt amikor ráöntöm, utána azért átkeverem nehogy leégjen.




Tálalás 2 szelet magos-rozsos kenyérrel ( recept a végén ), és egy kis vörösboros fokhagymával, vagy pár darab ecetes uborkával, és egy jó pohár vörösborral.


Tökéletes egy jó kis bagett töltelékének is, de sietősebb napokon akár egy gyors ebédnek. Mehetne bele egy kis főtt krumpli, vagy minden maradék a hűtőböl.

Cicaanya magos-rozsos kenyere:

érkezési sorrendben:

2 dkg olaj, 2 dkg só, 2 dkg vaj, 2 dkg cukor, 370 ml víz, 3 ek vegyes mag ( szezám, tök, napraforgó, lenmag..stb ), 15 dkg teljes kiörlésű rozsliszt ( ezt nem szitálom, hanem mindjárt bele mérem az üstbe, erre szórom a magoka, és utána jöhet a szitált liszt ) 10 dkg rétesliszt, 42 dkg sima liszt, 1 tk kenyérfűszer, 3 kismérő vagy 7 g szárított élesztő.

Tészta programon 1 óra 50 perc, utána átdagasztom, kelesztés gőzben 35 percet, sütés először 15 perc maximumon, utána 35 perc 200 c-on.

Rácson letakarva kihűtöm.

Élesztő: találtunk a penny-ben egy jó élesztőt, a budafokiak gyártják ( ugyanaz a design mint a kocka, szép sárga tasakban ), 7 gr-os kiszerelésben árulják, és szerintem nagyon jó minőségű.

2 megjegyzés:

norono írta...

Max, lenne egy kérdésem!
A sütőben való gőzös kelesztés után jön a maxon való sütés, oké ez tiszta.De közben kiveszed a kenyeret amíg felmelegszik a sütő maxra, vagy bent maradhat a kenyér. Ha kiveszed, nem esik össze? Ha bent marad, akkor az idő attól kezdve számolandó, hogy feltekered?
Bocs a süsüségért!:-)

Max írta...

Szia Norono!

Bent hagyom a kenyeret, míg melegszik a sütő, de ezt beleszámolom a kelesztésbe. Tehát: felmelegítem a sütőt, begőzősítem, és kb. 50 C-on bent tartom a kenyeret. Kb. 20 perc után bekapcsolom a sütőt, fel max.-ra (ez kb. 230-250 C., és tíz percig melegítem, ezzel vége a kelesztésnek, és innen számítom a sütést. 10-15 per múlva vissza vesezm a hőfokot, és sütöm, míg meg nem sül. Remélem érthetően írtam, ha nem kérdezz nyugodtan.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin