2008. január 9., szerda

Antipasti? Mediterrán ínyenc fokhagyma

Van úgy hogy az emberke megbont egy üveg bort, de marad belőle....
Van úgy hogy a fokhagyma füzérnek kezd elmenni az ereje, puhul, készül megfonnyadni...
Van úgy hogy ennél egy kis valamit.....

Antipasti avagy az igazi bulikaják. egyediek, különlegesek ízletesek és hűtőben jól elállnak.

Inyenc mediterrán fokhagyma vörösborban:



1. lépés: egy kis edényben forraljunk össze 4 dl száraz jó minőségű vörösbort, 3 ek 10%-os ecetet, 3 ek vörösborecetet, 3 dkg sót, 7,5 dkg cukrot, 1 db szárított chilli paprikát, 2 db szárított fűszerpaprikát, 2 babér levelet, 4 szem szegfűszeget, 10 db fekete borsot, egy csipet szárított kakukkfüvet és rozmaringot. Főzzük ezt össze úgy 3 percig, majd tegyük félre kihülni, már csak másnap lesz rá szükség.




2. lépés: másnap pucoljunk meg 7-8 közepes fej fokhagymát, közben forraljuk fel a tegnapi páclét. Forraljuk 4 percet, majd tegyük bele a tisztított fokhagymát, és azzal is forraljuk 3 percet.



3. lépés: amikor összefőztük, tegyünk bele 4 ek extra szűz olíva olajat, zárjuk el az energiát, és keverjük össze. Hagyjuk kihűlni, és merjük egy jól zárodó befőttes üvegbe ( ebből a mennyiségből egy lekváros üvegnyi lett ).

Hűtőben kb. 1 évig eláll.
Készíthetjük fehérborral is akkor a vörösbor ecet helyett tegyünk még sima ecetet.
Fogyasztható akár magában, savanyuságként, de lehet hozzá pirítani bagettet, vagy egy kis kocka rozskenyérre vágjunk egy karika füstölt kolbászt, és arra fogpiszkálóval tűzzünk egy fokhagymát.
Egy fáradt téli estén egy falat nyár....

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin