2007. december 19., szerda

Lilian svéd gyümölcskenyere ( x-mas 9. )



Svéd gyümölcskenyér by Lilan:




Nagyon jó kis recept, karácsonyi recept határozottan, forró tea vagy forraltbor mellé kiváló, ajándékba is adható celofánba csomagolva, egyszerre 3 rúd lesz egy munkával.




Azzal kezdem, hogy első nap felaprítok és beáztatok alkoholos( rumos) teába 60 dkg aszalt gyümölcsöt. Ez lehet ízlés szerint mindenféle, pl. apróra vágott füge, datolya, cukrozott citrom és narancshéj, aszalt barack, stb. meg persze az elmaradhatatlan mazsola.(A mérlegelés természetesen az áztatás előtt.) Hagyom , hogy magába szívja a nedvességet, akár egész éjjel, de legalább 1-2 órán át. Ezután lecsepegtetjük alaposan. 20 dekányi aprított dió-mogyi vagy mandula is kell majd a végén, ezt is felaprítjuk. 8 tojás fehérjét csipet sóval felverjük, a sárgáját 40 dkg cukorral és 2 vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a 40 dkg margarint, azzal is habosra keverjük.Ehhez a masszához keverjük a hab 1/3-át, majd kanalanként 40 dkg lisztet, 1 sütőporral elvegyítve. (a lisztből előtte kb 3-4 evőkanálnyit hozzákevergettünk az aszalt gyümikhez). Kíméletesen falapáttal beledolgozzuk a lisztet és a habot, végül hozzáadjuk a gyümölcsöket és 20 dkg apróra vágott mandulát, vagy diót, vagy mogyorót és 4 ek. rumot.3 püspökkenyérformát kell előkészíteni, a sütőt előmelegíteni légkeverésen 165 , amúgy 180 fokra. 50-60 perc a sütési idő, de 30 perc környékén le kell takarni!


Hűvös helyen becsomagolva sokáig eltartható.


Én idén citrommázzal fogom bevonni, de persze lehet porcukorral megszórni, vagy csokival áthúzni.




Nagyon szuper recept, és nagyon könnyűnek tűnik. Köszönjük!!


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin