2007. december 4., kedd

Gondolatok a szendvicsről, avagy adjuk meg a módját..

Szendvics!
Talán egy kicsit lebecsült étek, pedig kíváló azokra az alkalmakra, amikor a sok tennivaló mellett nincs idő főzni egy kis ebédet ( jelen esetben a közelgő ünnepek előkészületei ).
Szendvics: nem arra az előre gyártott borzalmakra gondolok amit a benzin kutaknál, és a munkahelyi ( kantinok ) büfék árulnak, hanem arra a bőséges költeményre amivel magunkat kényeztetjük.

Annak idején volt tapolcán a volán büfé, ahol a helyben készült szalámis szendvicsbe tettek egy kis darált paprika krémet, és ez abban a friss zsemlében hmmmm... ( megjegyzem halkan, az még a ZSEMLE volt, így nagy betükkel, nem ez a puffasztott gombóc ).

De nem is arra gondolok hogy tegyünk magunk elé egy vajas-parizeres zsemlét szendvics gyanánt, hanem egy általunk kreált fullos étket.
Ha nincs időd reggel összerakni, hanem előző este megcsinálod, kb. 10 perc, folpack, és úgy viszed másnap dolgozni, akkor is frisseb lesz mint amit árulnak.( és akkor az árát nem is néztük )



Kezdjük az alapoknál: kenyér, kifli, zsemle, bagett, croassan, rúd...stb, mindegy csak ízletes legyen. ( egy ilyen bagettből készítette szendvics bőven elég még nekem is reggelire ), kenjünk bele valami alapkrémet. Lehet sajtkrém, vajkrém, fűszervaj, szendvics krém, de ha nincs akkor vajazd meg, és kenjél rá valami ízesítőt: tortilla dip-et, piros arany, torma, majonézes torma, édesanna paprika krém... sőt, a két féle legyen más-más ízesítésű. Viszont egy nagyon fontos tanács: mindig fűrészes / kenyérvágó / késsel vágd fel, tiszteld a zsemlét/kenyeret annyira hogy nem marcangolod.



Kedvelem a keleti kultúrát, ahol elsődleges szempont hogy: tiszteld az ételt, hiszen az éltet!
Szóval kész az alap, jöhet a feltét: válassz valami száraz szalámit, kerüld a fehér husú szalámikat ( parizer, veronai, sajtos... ) gazdaságosabb ha veszel egy kis rúd paprikás/téli szalámit, eleve tovább eltartható, és nagyon jól adagolható.
Terítsd el a szeleteket, de csak érzéssel, a komplex ízeket akarjuk érezni a végén.


Jöhet a sajt, tegyél egy kis trappistát/goudát, de faragj a tetejére egy kis fetát is, nagyon fínom együtt.



Zöldség: télvíz idején ha nincs otthol friss paprika-paradicsom, akkor jöhet pár csík csemege uborka, vagy az előző estéről megmaradt saláta maradéka de, jól kipréselve, nehogy eláztassa a péksüteményt. A végén pedig tegyünk rá egy csöppnyi majonézt/ketchupot.
Ha kész a költemény akkor egy kicsit préseljük össze, és fogyasszuk jó étvággyal. Bárkinek tálaljuk, érezni fogja a törődést. Harapj egy nagyot és töltsön el az elégedettség hogy milyen ügyes vagy.
Akinek van egy kis közgazdasági hajlama, kiszámolhatja mibe kerül egy ilyen szendvics. És ami nagyon fontos, tudod hogy mikor és miből készült.



A képeken látható összeállítás tartalma: sajtos bagett, vaj, tortilla dip ( enyhén csípős ), paprikás szalámi és ( formahibás ) pick szalámi, trapppista és feta, kukoricás-káposzta saláta, majonéz.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin