2007. december 2., vasárnap

Családi ebéd ( folytatás )( UPDATE!! )

Elérkezett a családi ebéd napja, már csak a levest kell megfőzni, a töltött csirkét megsütni, és burgonya pürét illetve a kukoricás-káposzta salátát elkészíteni.


Hentes leves: meg kell emlékeznem az eredeti recept forrásáról, Halász Jani bácsiról, aki a Varjú éttremben írta le Anyukámnak a receptet ( az eredeti változat megtekinthető a weblapján: Halász Jani bácsi oldala katt ide! ),( itt pedig az eredeti recept és videó a készítésről Hentes leves recept és videó ) amely az idők során egy kicsit modernizálódott, átalakult. A recept már ezt az új elkészítést írja le, de ajánlom kipróbálásra az eredetit is. Tartalmas, nagyon finom, laktattó leves, az ünnepi asztalok éke.



Hentes leves:

Hozzávalók:
4 személyre: 40 dkg sertés apróhús ( comb ), 40 dkg csirkemáj, 20 dkg sárgarépa, 30 dkg gyökér (fehérrépa), 0,5 dl étolaj, 10 dkg liszt, 2-3 ek mustár, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 db babérlevél, 1 ek vegeta, só, őröltbors, majoranna

Elkészítés:
A zöldségeket és a sertéshúst kockára, a vöröshagymát apróra vágjuk és az olajban megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, bele tesszük a babérleveleket. Ha puha a hús, beletesszük a kis kockára vágott csirkemájat, vegetát, megszórjuk liszttel és felengedjük vízzel. Össze forraljuk és gyenge tűzön kb. 20 percig főzzük.



Forrón, pirított kenyérkockával tálaljuk. Úgy szereti a család, ha megáll benne a kanál ( olyan sürű ).


Töltött csirke comb ( az Estiskola 2007 decemberi receptverseny közönség díjas receptje ): 4 személyre
4 db egész csirkecomb, 3 db szikkadt zsemle vagy száraz kenyér, 1 cs petrezselyem, só, bors, 1 db egész tojás.



A combokat megmossuk, a bőrét fellazítjuk, sózzuk, borsozzuk. A száraz zsemlét/kenyeret leáztatjuk, kicsavarjuk. Tálba tesszük, beleütjük a tojást, a petrezselyem zöldjét apróra vágjuk, ízesítjük, őssze gyúrjuk, ha lágy akkor egy kis zsemlemorzsával szilárdítjuk. A bőre alá töltjük, egy kicsit kb. 45 percet pihentetjük.
Előmelegített sütőben 200 c-on lefóliázva sütjük kb. 55 percet, majd fólia nélkül 25 percet pirítjuk.



Sütőböl kivéve egy kicsit pihentetjük, és burgonya pürével tálaljuk.



Kukoricás-káposzta saláta borsóval:
1 fej közepes fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 1 db kukorica konzerv és 1 kis doboz zöldborsó konzerv lecsöpögtetve.
Saláta öntet: 3 ek ecet, 3 ek cukor, 3 dl víz

A káposztát megtisztítjuk és lereszeljük, lesózzuk és állni hagyjuk kb 1 órát. Kicsavarjuk, egy tálba rakjuk, ráöntjük a borsót és a kukoricát. Felöntjük az öntettel, átkeverjük.



30-40 perc érlelés után tálaljuk.






Az ünnepi torta teljes díszben, tálalásra kész.






És az igért metszeti kép, avagy a torta belseje. Már csak képen létezik:-(

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin