2007. október 29., hétfő

Hideg (a) konyha

Imádom a hideg konyhát.
A sok hideg ételt is, és azt is amikor a hűvös borongós esős őszi napon bemegyek a konyhába, begyújtom a gáztűzhelyt, és valami készűl. ( ami aztán lehet később hideg és akkor vissza értünk oda ahonnan indultunk ).

A Kedvesem szabadságon volt, és sok olyan dolgot terveztünk, ami kinti program lett volna ( pl. garázs átpakolás ), de ez a kedélyes angol időjárás csak a benti dolgokat engedte.Ezért belevágtunk a palacsinta sütés rejtélyes világába, ami aztán jól sikerült, de ezt majd lentebb.
Kezdjük az alma krémlevessel, ami még a leggyülölködöbb gyümölcs utálót is a jóleső hmm-nyammm gondolatsorra inspirálja.
Huh micsoda mondat!
Csak azt akartam mondani hogy ez még a Somának is ízlett, pedig az ő távolságtartása a gyümölcsökkel messze földön híres.
Szóval finom és mindenki szereti.


Alma krémleves:
60 dkg hámozott savanykás alma, 17 dkg cukor, 1 ek citromlé, 1 kk almás sütemény fűszer keverék ( ebben minden olyan benne van amit szeret az alma ), 1 l víz, 1 ek liszt, 2 ek tejföl és tejszínhab a tálaláshoz.
A cukrot elkezdem karamellizálni, ráöntöm a citromlét, belekeverem a fűszer keveréket, és beleforgatom az alma darabokat. Egy kicsit párolom, és felöntöm a vízzel. Főzöm pár percet, úgy kb. 5-6 percet, majd a tejfölös lisztttel behabarom, összeforralom, majd turmixolom. Kíhűtve tejszínhab diszítéssel tálalom.

Kedélyes nyár búcsúztató, finom és remek lehetőség a már fonnyadó almák újra hasznosítására
Palacsinta!
Imádjuk lekváros, túrós, csokis, hortobágyi, gesztenyés..stb.
Mindig kerestük az ideális palacsinta tésztát, ami vékony, légies mégis pompás. Hát mi megtaláltuk. Megvan, és most meg csináltuk újra, és sikerült dokumentálni.
Hölgyeim és Uraim, a PALACSINTA!!!
Garantáltan tökéletes receptúra, és siker!


Hozzávalók:
8 dkg rétesliszt, 12 dkg sima liszt, 3 dl tej, 2-2,5 dl szódavíz ( bubis ásvány vízzel csináltuk, mert minden szódás edényünk üres volt ), 2 tojás, egy csipet só, és ha az összes hozzávalót simára kevertük, akkor jöhet bele 1/2 dl olaj.
Ez a mennyiség 12 db palacsinta elkészítéséhez elég.


Miután vártunk vendégeket, ezért mi 3 szoros mennyiséget csináltunk ( Cicaanya 2,5 órán keresztül nyomta a sütést, így erősen nosztalgiázott a balatoni büfés-fagyizós emlékeivel )


Csináltunk gesztenyéset ( 25 dkg gesztenyepüré kb 2 dl tejszínből készült habbal és egy kortynyi sütőrummal kikeverve ) és túrósat.


1/2 kg túrót 1 tojás sárgájával, 2 cs vanilin cukorral és 2 ek cukorral habosra kevertünk, majd a tojás fehérje habjával lazítottunk. Betöltés után tejföllel megkenve sütőben megsütöttük kb 20 percet.


Lett 12 túrós, 12 gesztenyés, 12 pedig csak úgy lekvárral vagy kakóporral.
Elfogyott:-(


Májas krém: lehet meleg szendó, de tökéletes hidegen kenve is.
Gyors egyszerű, kiadós és olcsó.
4 db 65 gr-os marhamájkrém ( lehet bármilyen, de nekünk a marhás páncélos jön be ), 1 ek puha vaj, 1-1 ek ketchup és mustár, 3 db kemény tojás.


A krémeket a vajjal habosra keverem, ízesítem a piros-sárga csoda ételkisérővel, majd belekockázom a főtt tojást. Kikeverem, de csak úgy rusztikusra, lehet kenni, tetejére sajt reszelék.
A meleg verziót előmelgített sütőben a sajttal a tetején pirosra sütünk.
Vigyázat a krém nagyon forró!! ( tapasztalat !! )

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Húúú Max!
Ez itt mind isteni!!!
Nyamm-nyamm! Most már el kell kezdenem lementegetni a jó kis reciket erről az oldalról is!
Úgy bevágnék most egy-két(-száz) palacsintát! :) Hétvégén sütnék is, ha nem lenne nálunk diéta...
Szió,
Tulippe

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin