2007. október 9., kedd

A "gyógyító" konyha


Néha felüti magát nálunk egy furcsa érdekes betegség, az un. "úgy ennék valamit" szindróma.
Kérdem a betegeket:
- És mit ennétek?
- Nem tudom, valamit.
- Sósat, édeset?
- Nem tudom, valamit.

Nos erre az esetre van pár "gyógyszer"
Megmutatok most egy sósat ( krinolinos-sajtos töltött kifli) és egy édeset ( a régi menza kedvenc ,a máglyarakás )
Kezdjük a sóssal, hiszen addig kelhet a kenyértészta ( sima fehér kenyér, receptjét lásd előbb ). míg megcsinálom a máglyarakást.
Kell még hozzá két darab krinolin, és 6 nagy szelet sajt, a krinolint félbe vágom, megint félbe, majd azt három felé, így kapok összesen 24 db hüvelykujjnyi darabot, és a sajtból is ennyit készítek elő.
A kinyújtott tésztát két felé veszem, az egyik felet tovább nyújtom, csinálok egy "sálat", azt 6 egyenlő részre, majd azt pedig 2-2 háromszögre, így lesz meg a 24 db levélke. Betöltöm, és jó szorosan feltekerem. Mehet a tepsibe, 12 db kényelmesen elfér, amíg ez kel, megcsinálom a másik 12 db-ot, és amíg ez kel addig készre sül az első adag.

30 perc kelesztés, majd 35 perc sütés 200 c-on, gőzös sütőben, az utolsó 5 perc elött kiveszem és megkenem olívaolajjal, és készre sütöm.


Vacsorára kitűnő, a maradékot elviszik a gyerekek az iskolába, vagy megrágcsizzuk:)


Míg kelnek-sűlnek a sósak, készítem az édeset.
5-6 db szikkadt zsemlét, vagy ennek megfelelő kenyérszeletet, leáztatokkb. 6 dl tej, 5 tojás sárgája, 15 dkg cukor, egy csepp vanilia aroma, 1 cs vaniliás cukor és 5 dkg olvasztott vaj keverékében. Ez kb 25-30 perc, addig megpucolok 3 db szép almát, vékony szeletekre vágva, citromos vízbe áztatom ( így nem barnul meg ). A beáztatott kenyeret elterítem egy kivajazott magasfalú sütőedénybe, ráterítem a lecsöpögtetett almát, megszórom darált cukrozott dióval, és locsolok a tetjére vízzel elkevert házi ( köszi Anya!) sárgabarack lekvárt. Be az előmelegített sütőbe, és 200 c-on 30-35 percig sütöm.


A sütés alatt a tojás fehérjéből ( ha van maradék azt nyugodtan hozzá lehet tenni, én ehhez tettem még kb 4 fehérjét ), csipet sóval habot verek, mikor keményedik akkor teszek hozzá 1 ek cukrot és 2 ek lekvárt és ezzel verem jó keményre.
Ha megsült az alap mehet rá a hab, vissza a sütőbe, és még 12-15 percig szárítom és pirítom.



Egyszerű, ám nagyon finom és laktató étel mind a kettő, próbáljátok ki. Jó étvágyat hozzá:)


Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin