2012. február 1., szerda

Paprikalekvár

Csodás piros színe, édes íze és zselés állaga arra készült, hogy a kenyerünkre kenjük és kényeztessük magunkat. Nem sós, inkább édes a vajas kenyérrel hihetetlen párost alkot. Jobb lenne a nyáron termő, magyar fűszerpaprikából készülne, de mivel elfogyott az ősszel beszerzett, így a most kapható, marokkói, de nagyon jó minőségű paprikából készült. A sült paprika íze megváltozik, a tokaji aszúból készült borecet pedig egy pikáns mellékízt ad a lekvárnak. Én barna és nyírfacukorral készítettem, de természetesen sima cukorral is elkészíthető.  
Ebből a mennyiségből ~ 5-6 db, 250 ml-es (tormás) üveggel lesz.



Hozzávalók:

1,5 kg piros, édes paprika (jelen esetben kápia)
0,2 kg barna cukor
0,2 kg nyírfacukor vagy dextróz
1 tasak (25 g) Dzsemfix Extra 2:1
1-2 evőkanál tokaji aszú borecet
½ citrom leve
egy csipet só

A paprikákat megmosom, egy papírtörlővel szárazra törlöm és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom. Közepesen meleg sütőben ~170 °C-on, megsütöm. Addig sütöm, míg a paprika külseje kezd megbarnulni. Tegyük félre egy kicsit hűlni.
Húzzuk le a külső vékony héját, és vegyük ki a magházát és a magokat. Nem baj, ha marad benne pár mag, ezzel is erősítjük a rusztikus lekvárt.



Egy nagyobb lábosba tegyük, és bot mixerrel pürésítsük össze. keverjük hozzá a cukrot, a sót és a Dzsemfixet. Keverjük össze jól, adjuk hozzá az ecetet és a citromlét, majd közepes lángon forraljuk fel. Kevergetve főzzük pár percet, majd még forrón kanalazzuk az előkészített, sterilizált üvegekbe. Forrón tekerjük rá a tetőt, és legalább 5 percre fordítsuk fejre, így a forró lekvár csírátlanítja a tetőt.
Hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk, de felbontás után mindenképpen tegyük hűtőbe, hiszen nem használtunk tartósítószert.

Jó étvágyat hozzá!

Max

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Jaj de klassz!

Kaláccsal vajon milyen lehet?

Culinaricum írta...

Szia Max! Épp tegnap toppant be a futár Kaldeneker Gyuri küldeményeivel. Sajnos út közben pont a paprikalekvár tört össze, úgyhogy örülök a közzétételnek... :-)

Max írta...

Kalács, vajazva és a paprika lekvárral megkenve. Hasonlóan szerelmetes leszel, mint a zakuszkával.
Culinaricum: készítsd el, és sajnálom a veszteséget nagyon.

Beastie írta...

Hello MAx, ha nincs otthon nyírfacukor, hasonló mennyiségű barna cukorral is mehet? Vagy a 40 dkg cukor a 1.5 kg paprikához már túl édes lesz? Köszi... este nekiállok, a paprika már lesütve :)

Max írta...

Mehet a barnacukor vagy a sima répacukor, én ki akartam próbálni dextrózzal.

LinkWithin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin